Všichni máme propustné střevo, problém může nastat, když se stane chronicky hyperpropustným

Naše střevo je propustné, aby propouštělo živiny do krevního oběhu, ale při stresu, dysbioze a z dalších důvodů se může stát hyperpropustným a do krve se začnou dostávat i látky, které tam nemají co dělat. Což dále zatěžuje jak imunitní systém, tak i všechny orgány. Lidé, kteří mají autoimunní onemocnění, mají téměř vždy hyperpropustné střevo. Doporučuje se odstranit příčinu a zaměřit se na potraviny a i třeba bylinky a další živiny, které pomáhají v obnově střevní stěny, jako například glutamin, Aloe Vera, zinek, Vitamin A, proskurník, jilm plavý a další.

V trávícím traktu se nachází 70 až 80 procent všech imunitních buněk

Je důležité si uvědomit, že povrch střeva je asi tak 100x větší než povrch naší kůže. Je to tedy obrovská plocha, kde tělo musí hlídat, aby se do něj nedostalo něco, co nemá. Proto se ve střevech a v celém trávícím traktu nachází asi 70 až 80 procent všech imunitních buněk. Představte si, že každý den jíme nějakou potravinu, na kterou naše tělo reaguje. Může to být potravina, ale může to být třeba i nějaký konzervant či barvivo z vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Nejenom že se člověk může pak cítit unavený, protože imunitní systém bude mít hodně práce, ale může to vést i k přibývání na váze, problému s hubnutím, k migrénám, nadýmání, výkyvům v náladě, špatné koncentraci a soustředěnosti a mnohým dalším problémům, které snižují naši každodenní kvalitu života a dlouhodobě to může vést i k chronickým onemocněním. Proto často s klienty děláme eliminační dietu nebo testujeme okolo 100 potravin na IgG reakci přes test na potravinové sensitivity.