Složení vašeho střevního mikrobiomu rozhoduje o vaší váze

Když se z nějakého důvodu střevní mikrobiom dostane do nerovnováhy, ubyde různorodost a rozrostou se oportunistické bakterie nebo plísně, může nastat problém. Ty totiž pak místo látek, které nám dělají dobře, vytváří látky pro nás toxické. Proto se v takovém okamžiku může i zdravé jídlo stát pro nás jedem. A proto je výživa tak individuální, protože nejenom, že každý jsme jiný, ale každý máme také úplně jiné složení mikrobiomu. Nic tedy není černé a bílé. Zda lidé zhubnou nebo přiberou nebo zda jim jídlo dodá dostatek živin nebude záležet pouze na tom, co snědí, ale také na tom, jak tyto potraviny budou využity a to záleží na mikrobiomu.

Mikrobiom má vliv i na to, zda se cítíme šťastně či dobře spíme

Vědecké studie spojují zdraví střev s depresí a dalšími neurologickými problémy. Toto je často považováno za začarovaný kruh, jelikož v čím větší dysbióze (nerovnováze) je naše mikrobiota, tím více prozánětlivých látek je mikrobiotou vyprodukováno. Tyto prozánětlivé látky se dostanou skrz propustné střevo do krevního oběhu a pak zasáhnou i centrální nervový systém. Chronický neurologický zánět pak může mít vliv na to, jak se cítíme. Tyto negativní emoce spolu se zvýšeným stresem dále ovlivňují trávení, a tak dále zhoršují  stav střev. Druhý způsob jak mikrobiota ovlivňuje naše emoce je přes tvorbu neurotransmiterů. Ano, ty se vyrábí hlavně ve střevě. A při dyzbióze dochází často k větší spotřebě tryptofanu mikrobiotou, který pak chybí tělu v mozku k produkci serotoninu, hormonu štěstí. Proto se necítíme dobře a nemůžeme třeba ani spát, protože tryptofan a serotonin jsou prekursory melatoninu, spánkového hormonu.

Spojení střev s chronickými onemocněními

Zdraví střev je studiemi spojováno i s autoimunitními nemocemi, obezitou, metabolickým syndromem, kardiovaskulárními onemocněními, urogenitálními záněty a problémy, rakovinou, zdravím kostí a kloubů, zdravím kůže, astmatem a alergiemi.

Střevo je tedy opravdovým domovem zdraví a proto se s každým svým klientem, ať už ke mě přijde s jakýmkoliv cílem, soustředíme na to, aby trávení bylo v pořádku a bakterie ve střevech byly spokojené. Často mi pak lidé řeknou, že mají mnohem méně alergií. To je vedlejší účinek změny stravování a životního stylu, který benefituje mikrobiom.